Περεσκία (πιροσκί)

20
πιροσκί

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:
800 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτ. χλιαρό Νερό
20 γρ. ξηρή Μαγιά
1 κουτ. Ζάχαρη
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ. Ξύδι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη γέμιση:
2 μεγάλες Πατάτες
1 ξερό Κρεμμύδι
ή
Ποντιακό Τυρί Πασκιτάν
ή
Μαρμελάδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ξηρή μαγιά και τη διαλύουμε με 2 ποτ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. (Βοηθά στο να απελευθερωθούν τα ένζυμα της μαγιάς.) Ρίχνουμε στο μπολ και ½ σφηνάκι ξύδι. (Βοηθά στο να μη ρουφήξουν πολύ λάδι τα περεσκία στο τηγάνισμα.)
Ανακατεύουμε με το αλεύρι 1 πρέζα αλάτι . Δεν βάζουμε το αλάτι από την αρχή γιατί θα εμποδίσει τη μαγιά να φουσκώσει. Στη συνέχεια το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα σιγά-σιγά. Βάζουμε τελευταίο το αλεύρι και στη συνέχεια τονερό για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσο νερό θα χρειαστεί το μείγμα για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα, σκεπάζοντας το μπολ με μια ζελατίνα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Βράζουμε τις 2 πατάτες με τη φλούδα τους και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λαδάκι. Μόνο για λίγα λεπτά για να μη γίνει πολύ βαριά η γέμιση. Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε. (Ρίχνουμε λίγο παραπάνω αλάτι γιατί χρειάζονται οι βραστές πατάτες.) Προσθέτουμε λίγο αποξηραμένο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε τη γέμιση από το τηγάνι.

Αφού περάσει μια ώρα και ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε τα πιροσκί. Παίρνουμε λίγη ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού, το ανοίγουμε πάνω στο πάγκο της κουζίνας και μετά στη παλάμη μας. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και «επανοτίζουμε» στα ποντιακά , κλείνουμε δηλαδή τις άκρες σφιχτά για να μη χυθεί η γέμιση.Φτιάχνουμε μικρές βαρκούλες με γέμιση.

Τηγανίζουμε τα περεσκία σε καυτό λάδι για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα. (Στη πρώτη τηγανιά τα περεσκία θα έχουν χρυσό χρώμα γιατί το λάδι θα είναι καθαρό). Βάζουμε τα περεσκία σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι και σερβίρουμε.

ΤΙΡ: Για να γεμίσουμε τα περεσκία μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε πασκιτάν (ποντιακό τυρί σαν μαλακή μυζήθρα), κιμά ή μαρμελάδα ή μερέντα ή ότι άλλο θέλουμε. Επίσης μπορούμε να μη τα γεμίσουμε και απλά να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close