Κολοκυθόπιτα γλυκιά με ρύζι

20

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την γέμιση γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία και αν κάνουμε πρώτα τη ζύμη θα μας ξεραθούν τα φύλλα. Βράζουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα ώστε όταν βράσει να είναι η ποσότητα ενός φλυτζανιού.

Κόβουμε την κολοκύθα όπως θα κόβαμε ένα καρπούζι ή ένα πεπόνι σε φέτες και πετάμε τα σπόρια της. Καθαρίζουμε την φλούδα από κάθε φέτα με ένα καλό μαχαίρι [γιατί η κολοκύθα είναι και κάπως σκληρή]. Με την χοντρή μεριά ενός τρίφτη τρίβουμε όλα τα κομμάτια και βάζουμε σε ένα μπωλ όλο το τριμμένο κολοκύθι. Ρίχνουμε μέσα ½ κουταλάκι αλάτι, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη, τα τέσσερα αυγά και μισό κουταλάκι κανέλλα. Προσθέτουμε και το βρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και πιάνουμε τη ζύμη.

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα 700γρ. αλεύρι, ένα ποτήρι νερό, 1/2 ποτήρι σπορέλαιο, μια πρέζα αλάτι και 2 κουταλιές σούπας baking pοwder. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και μαλακή. Φτιάχνουμε έξι σβώλους από το ζυμάρι και ανοίγουμε έξι μικρά φύλλα [καθώς ανοίγουμε τα φύλλα ίσως χρειαστεί να πασπαλισουμε αλεύρι στο τραπέζι ή πάνω στο φύλλο, για να ‘στέκεται’ η ζύμη] Παίρνουμε τα τρία από αυτά και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας με σπορέλαιο -με ένα πινέλο- την επιφάνεια ανάμεσά τους. Τα τρία φύλλα τα ανοίγουμε τώρα σε ένα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα τρία. Έτσι έχουμε τώρα δύο μεγάλα φύλλα.

Λαδώνουμε τον πάτο ενός μεγάλου τετράγωνου ταψιού. Βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο και τις άκρες του τις κρατάμε όρθιες. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση πάνω από το πρώτο φύλλο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και τις άκρες τις τυλίγουμε όμορφα προς τα κάτω ώστε να κλείσουμε την πίτα γύρω γύρω. Αλείφουμε ελαφρώς με το πινέλο το πάνω φύλλο με ελαιόλαδο πριν το βάλουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς κελσίου για μία ώρα.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close