Κιχιά Κοζάνης

Ingredients

  • 1kg κιλό αλεύρι
  • 1½ κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
  • ½ πακέτο φυτικό βούτυρο για τα «πιτουρούλια» (βλ. παρακάτω)
  • 350-400γρ φυτικό βούτυρο λιωμένο για το ράντισμα των φύλλων
  • λίγο αλάτι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
  • ½ κιλό τυρί
  • 3 αυγά (προαιρετικά)

Method

Step 1

Πλάσιμο Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι σιγά-σιγά, τραβώντας σταδιακά το αλεύρι ώσπου να τελειώσει όλο και προσθέτουμε το ξίδι και το σπορέλαιο. Δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό και το βάζουμε στο ψυγείο μια-δύο ώρες περίπου να ξεκουραστεί.

Step 2

Κατόπιν το χωρίζουμε με μαχαίρι σε 16 ίσα κομμάτια, τα οποία δουλεύουμε καθένα χωριστά πλάθοντας το με τα χέρια μέχρι να στρογγυλέψει και να πάρει την μορφή μικρής μπάλας.

Step 3

Παίρνουμε στη συνέχεια την κάθε μπαλίτσα και με τον «κλώστη» (χαρακτηριστικός Κοζανίτικος πλάστης που μοιάζει με χοντρή βέργα) ανοίγουμε φύλλο με διάμετρο 15-17 εκ περίπου.

Step 4

Για να μην μας κολλάει το φύλλο κατά το άνοιγμα, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, ενώ παράλληλα αλευρώνουμε και τον κλώστη.

Step 5

Αφού ανοίξουμε όλα τα φύλλα, αλείφουμε με φυτικό βούτυρο άλιωτο την μία μόνο επιφάνειά τους και στη συνέχεια τα κολλάμε μεταξύ τους ανά 3.

Step 6

Προσέχουμε το τελευταίο φύλλο να μην έχει βούτυρο στην εξωτερική του πλευρά, διότι τότε θα κολλάει στον κλώστη και θα εμποδίζει το πλάσιμο .

Step 7

Με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζουμε 5 ξεχωριστά «πιτουρούλια», φτιαγμένα από 3 φύλλα το καθένα και κολλημένα μεταξύ τους με βούτυρο.

Step 8

Άνοιγμα φύλλου Παίρνουμε το κάθε «πιτουρούλι» και το ανοίγουμε με τον κλώστη μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 70-80 cm περίπου. Για να μην μας κολλάει το φύλλο κατά το άνοιγμα, το πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι και φροντίζουμε επίσης ο κλώστης να είναι πάντα αλευρωμένος.

Step 9

Κάθε φύλλο που ανοίγουμε, δεν το χρησιμοποιούμε αμέσως. Το απλώνουμε πρώτα σε τραπεζομάντιλο πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά να σταθεί και να τραβήξει, προσέχοντας όμως να μην το αφήσουμε να ξηραθεί πολύ και τρυπάει όταν κάνουμε τα κιχιά.

Step 10

Κιχιά Ετοιμάζουμε τη γέμιση είτε τρίβοντας απλά το τυρί με τα χέρια ή χτυπώντας τα αυγά και ρίχνοντας μέσα το τυρί τριμμένο. Κόβουμε το πρώτο φύλλο σε τέσσερις λωρίδες, βάζουμε τυρί κατά μήκος της κάθε λωρίδας, διπλώνουμε τα πλάγια προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση και στη συνέχεια την κουλουριάζουμε γύρω από τη μια της άκρη, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα.Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα κομμάτια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς C για 45 λεπτά περίπου.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close