Πασχαλινό τραπέζι: Φάτε σωστά και γλιτώστε θερμίδες!

30

Πλούσιο τραπέζι, πολύ φαγητό, πολλές θερμίδες και πολλοί κίνδυνοι εγκυμονούν τις ημέρες του Πάσχα. Το γιορτινό τραπέζι, αν και απολαυστικό, είναι  πλούσιο σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά και χοληστερόλη, παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία μας.

Δείτε λοιπόν τις θερμίδες που φορτώνετε ο οργανισμός την ημέρα του Πάσχα:

Αρνί : είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλλιο και λιπαρά. Τα 100γρ περιέχουν 374 θερμίδες και 31,7γρ λίπους. Aποφύγετε την πέτσα και επιλέξτε ένα κομμάτι από το μηρό που έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Κατσίκι: έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος, είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, η κατανάλωσή του συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα.

Μαγειρίτσα: αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Έτσι ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.

Κόκκινα αυγά:  Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Ένα βραστό αβγό έχει 80 θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί για πρωινό ή απογευματινό, ή το βράδυ σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί & ψωμί είναι καλές προτάσεις.

Πασχαλινά κουλούρια: ιδανική πρόταση για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι 2-3 μικρά κουλουράκια ή 1-2 μεγάλα μπορούν να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα 1,5%.

Τσουρέκι:  Mία λεπτή φέτα τσουρέκι ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, δηλαδή καθόλου απαγορευτικό σε ένα ισοροποιημένο διαιτολόγιο. Επιπλέον, το αλεύρι, το γάλα και τα αυγά που προστίθονται στο τσουρέκι εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία. Η ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του τσουρεκιού οφείλονται στο μαχλέπι και στη μαστίχα, τα οποία έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς τύψεις σε ποσότητα 1-2 κομμάτια για πρωινό ή απογευματινό.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close